piątek, 13 września 2013

Szarlotka



Proporcje na dużą formę 40 cm x 28 cm lub podobnie

Składniki:
Ciasto:
560-600 g mąki tortowej (w zależności jak lepiące będzie ciasto)
180 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 małe opakowanie cukru waniliowego
2 jajka + 2 żółtka

Nadzienie:
2 kg antonówki
1/4 szklanki wody
1/3 szklanki cukru
1 małe opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
40 g masła

Rozpoczynamy od przygotowania nadzienia jabłkowego. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na dość drobne kawałki. Do sporego garnka wlewamy 1/4 szklanki wody i wrzucamy pokrojone jabłka. Podduszamy. Pod koniec duszenia dodajemy pozostałe składniki i dusimy jeszcze trochę. Jabłka powinny być miękkie.
Przygotowujemy ciasto.
Wszystkie składniki zagniatamy. Jeśli ciasto będzie bardzo lepiące dodać trochę mąki. Natomiast jeśli będzie zbyt suche można dodać  nieco kwaśnej śmietany. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 1:2. Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika. Większą częścią ciasta wyklejamy wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na ciasto wykładamy nadzienie jabłkowe. Na jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą (mniejszą) część ciasta wyjętą z zamrażalnika. Jeśli ciasto do starcia będzie zbyt miękkie można je po prostu poszarpać, zamiast zetrzeć.

Pieczemy w 175 stopniach 40-50 minut.
Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Przepis to miks przepisów Margarytki i Słodkich Fantazji plus moje zmiany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz