Proporcje na
dużą formę 40 cm x 28 cm lub podobnie
Składniki:
Ciasto:
560-600 g
mąki tortowej (w zależności jak lepiące będzie ciasto)
180 g cukru
pudru
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1 małe
opakowanie cukru waniliowego
2 jajka + 2
żółtka
Nadzienie:
2 kg
antonówki
1/4 szklanki
wody
1/3 szklanki
cukru
1 małe
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki
cynamonu
40 g masła
Rozpoczynamy
od przygotowania nadzienia jabłkowego. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy
gniazd nasiennych i kroimy na dość drobne kawałki. Do sporego garnka wlewamy
1/4 szklanki wody i wrzucamy pokrojone jabłka. Podduszamy. Pod koniec duszenia
dodajemy pozostałe składniki i dusimy jeszcze trochę. Jabłka powinny być
miękkie.
Przygotowujemy
ciasto.
Wszystkie
składniki zagniatamy. Jeśli ciasto będzie bardzo lepiące dodać trochę mąki.
Natomiast jeśli będzie zbyt suche można dodać
nieco kwaśnej śmietany. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części w
proporcjach 1:2. Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika. Większą częścią
ciasta wyklejamy wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na ciasto wykładamy nadzienie
jabłkowe. Na jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą (mniejszą) część
ciasta wyjętą z zamrażalnika. Jeśli ciasto do starcia będzie zbyt miękkie można
je po prostu poszarpać, zamiast zetrzeć.
Pieczemy w
175 stopniach 40-50 minut.
Przestudzone
ciasto można posypać cukrem pudrem.
Przepis to miks przepisów Margarytki i Słodkich Fantazji plus moje zmiany.
Przepis to miks przepisów Margarytki i Słodkich Fantazji plus moje zmiany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz