piątek, 13 września 2013

Sernik waniliowy z polewą z białej czekolady




Proporcje na tortownicę 24-26 cm

Składniki:
1 kg twarogu (użyłam twarogu z wiaderka z Piątnicy)
8 jajek
3/4 szklanki cukru
1 biała czekolada
2 łyżki śmietanki 30%
3/4 łyżeczki esencji waniliowej
1 małe opakowanie cukru waniliowego
1 budyń waniliowy bez cukru
50 g masła

Polewa:
1 biała czekolada
2 łyżki śmietanki 30%

Jeśli chcemy posmarować również boki sernika, proponuję użyć:
1,5 tabliczki czekolady 
3 łyżki śmietanki

Sposób przygotowania:
  1. Masło roztopić i lekko przestudzić.
  2. Czekoladę połamać, włożyć do miseczki, dodać 2 łyżki śmietanki i roztopić w kąpieli wodnej, tak żeby powstała jednolita gładka masa.
  3. Jajka wbić do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i ubić mikserem na puszystą masę.
  4. Dodać proszek budyniowy, ekstrakt waniliowy i roztopione, ostudzone masło. Krótko zmiksować.
  5. Stopniowo dodawać twaróg i za każdym razem miksować krótko, do połączenia składników.
  6. Dodać roztopioną i przestudzoną czekoladę i jeszcze raz zmiksować.

Masa powinna mieć jednolitą konsystencję. Ponieważ użyłam twarogu z wiaderka, jest dość rzadka.
Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Masę serową przelać do blaszki.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni góra – dół. (Ja na kratkę wykładam papier do pieczenia, żeby „wchłonął” ewentualny wyciek sera z tortownicy.) Wstawić sernik i piec 20 minut w 175 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 40 minut, potem zmniejszyć do 125 stopni i piec jeszcze 30 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na 2 – 3 godziny do wystygnięcia.
Gdy sernik będzie zimny, odpiąć obręcz, przełożyć na paterę i zrobić polewę.
Polewę przygotowujemy tak samo jak czekoladę do masy serowej. Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy 2 łyżki śmietanki 30% i roztapiamy na jednolitą gładką masę w kąpieli wodnej. Gorącą polewą smarujemy zimny sernik i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą dobę :-)

Ciasto smakuje mi najlepiej na trzeci dzień. Jest wilgotne (ser nie jest suchy), miękkie i dość słodkie dzięki polewie z białej czekolady. Wg mnie smakuje wyśmienicie!

Przepis z moimi niewielkimi zmianami opiera się na przepisie Margarytki na sernik waniliowy z polewą truskawkową. http://margarytka.blogspot.com/2012/05/sernik-waniliowy-z-polewa-truskawkowa.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz