Proporcje na tortownicę 24-26 cm
Składniki:
1 kg twarogu (użyłam twarogu z wiaderka
z Piątnicy)
8 jajek
3/4 szklanki cukru
1 biała czekolada
2 łyżki śmietanki 30%
3/4 łyżeczki esencji waniliowej
1 małe opakowanie cukru
waniliowego
1 budyń waniliowy bez cukru
50 g masła
Polewa:
1 biała czekolada
2 łyżki śmietanki 30%
Jeśli chcemy posmarować również boki sernika, proponuję użyć:
1,5 tabliczki czekolady
3 łyżki śmietanki
Jeśli chcemy posmarować również boki sernika, proponuję użyć:
1,5 tabliczki czekolady
3 łyżki śmietanki
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić i lekko przestudzić.
- Czekoladę połamać, włożyć do miseczki, dodać 2 łyżki śmietanki i roztopić w kąpieli wodnej, tak żeby powstała jednolita gładka masa.
- Jajka wbić do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i ubić mikserem na puszystą masę.
- Dodać proszek budyniowy, ekstrakt waniliowy i roztopione, ostudzone masło. Krótko zmiksować.
- Stopniowo dodawać twaróg i za każdym razem miksować krótko, do połączenia składników.
- Dodać roztopioną i przestudzoną czekoladę i jeszcze raz zmiksować.
Masa powinna
mieć jednolitą konsystencję. Ponieważ użyłam twarogu z wiaderka, jest dość
rzadka.
Tortownicę wysmarować
masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Masę serową przelać do blaszki.
Piekarnik
nagrzać do 175 stopni góra – dół. (Ja na kratkę wykładam papier do pieczenia,
żeby „wchłonął” ewentualny wyciek sera z tortownicy.) Wstawić sernik i piec 20
minut w 175 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 40
minut, potem zmniejszyć do 125 stopni i piec jeszcze 30 minut. Wyłączyć
piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na 2 – 3 godziny do wystygnięcia.
Gdy sernik
będzie zimny, odpiąć obręcz, przełożyć na paterę i zrobić polewę.
Polewę
przygotowujemy tak samo jak czekoladę do masy serowej. Czekoladę łamiemy na
kawałki, dodajemy 2 łyżki śmietanki 30% i roztapiamy na jednolitą gładką masę w
kąpieli wodnej. Gorącą polewą smarujemy zimny sernik i wstawiamy do lodówki.
Najlepiej na całą dobę :-)
Ciasto
smakuje mi najlepiej na trzeci dzień. Jest wilgotne (ser nie jest suchy),
miękkie i dość słodkie dzięki polewie z białej czekolady. Wg mnie smakuje
wyśmienicie!
Przepis z
moimi niewielkimi zmianami opiera się na przepisie Margarytki na sernik
waniliowy z polewą truskawkową. http://margarytka.blogspot.com/2012/05/sernik-waniliowy-z-polewa-truskawkowa.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz